Tavşanlı Höyük Kazı Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı’na Katılım Sağladık.

Tavşanlı Höyük Kazı Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı’na Katılım Sağladık.

25.10.2023 tarihinde gerçekleştirilen Tavşanlı Höyük Kazı Çalışmaları Bilgilendirme Toplantısı’na Müdür Yardımcılarımız Öğr. Gör. Nur HOŞGÖR, Öğr. Gör. Deniz KAPTAN Mimarlık ve Şehir Planlama Bölüm Başkanımız Dr. Öğr. Üyesi Ahmet USLU, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Programı’ndan Öğr. Gör. Hülya GENÇER ÇAĞLAR, Yüksekokul Sekreterimiz Ali AYAZ ve Güvenlik Şefimiz İbrahim DEMİR ile katılım sağladık.
Kütahya'nın kalbi Tavşanlı ilçesinde 2021 yılında başlatılan kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün izni ve destekleri, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) Rektörlüğü ve Farika Porselen firmasının katkılarıyla Tavşanlı Belediyesinin ana sponsorluğunda sürmektedir.
Bilgilendirme toplantısı kapsamında açıklama yapan Kazı Başkanı Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erkan Fidan, bu alanın 8 bin yıl önce kurulan Kütahya'nın ilk yerleşmesi olduğunu, yaklaşık 5 bin sene önce gelen insanların bataklığı kurutarak çok büyük bir şehir kurduklarını ve yerleşim alanından çıkarılan benzersiz buluntuların Batı Anadolu tarihini aydınlattığını söyledi. Alanın büyüklüğünün bir başkenti işaret ettiğini belirten Fidan, "Tavşanlı Höyük, Batı Anadolu'da pek de alışık olmadığımız büyük boyutuyla, yaklaşık 45 hektarlık yayılım alanıyla bölgenin önemli bir merkezi, belki de başkenti konumunda." dedi. Höyüğün en üst noktasından 18 metreye indiklerini aktaran Fidan, daha önce çevrede yaptıkları jeoarkeolojik sondajlar ve TÜBİTAK'ın yaş tayini analizlerine yönelik tarihlendirmeleriyle, üzerinde bulundukları alanın 4 metre altında ise günümüzden 8 bin yıl önce kurulmuş bir köy olduğunu bildiklerini ifade etti. Kazılar kapsamında, Anadolu’nun en eski fındıkları, benzeri olmayan bir mühür, Ege Dünyası ile ilişkilendirilebilecek hançer ile o dönemde yaşayan insanlara ait iskelet kalıntıları bulunulmuştur.
Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü olarak ilçemizin kültürel mirasına önemli katkıları olacak Tavşanlı Höyük kazısı çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür ederiz.
 

 

Son Güncelleme Tarihi: 26 Ekim 2023, Perşembe