Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Yerleşkelerinde Oluşan Bitkisel Atıkların Yakıt Olarak Kullanılabilirliği Araştırılıyor

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Yerleşkelerinde Oluşan Bitkisel Atıkların Yakıt Olarak Kullanılabilirliği Araştırılıyor

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin (DPÜ) yerleşkelerinde oluşan park, bahçe ve lavanta atıkları ile biçilen çimlerin Tavşanlı Meslek Yüksekokulu'nda kurulu ünitede işlenmesiyle 10 ton pelet (bitkisel atıklarının işlemden geçirilip sıkıştırılması sonucu elde edilen yakıt çeşidi) üretildi.

Üniversitenin Evliya Çelebi Yerleşkesi'ndeki bahçe atıklarının geri dönüşümü için DPÜ Tavşanlı Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İsmet Çelik tarafından proje başlatıldı.

Proje kapsamında yüksekokulda pilot pelet üretim ünitesi kuruldu. Üniversitede ortaya çıkan organik atıklar, ünitede işlenerek 10 ton pelet elde edildi.

DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, AA muhabirine, yenilenebilir enerji kaynaklarına destek anlayışıyla bilimsel araştırmalarla Türkiye'nin enerji politikalarına destek vermek istediklerini belirterek, üniversitenin enerji ihtiyacını doğal kaynaklardan sağlama hedefiyle başlattıkları projeler kapsamında pelet yakıtı elde ettiklerini söyledi.

Projenin yürütücü Prof. Dr. Çelik, nüfusun artması, teknolojinin gelişmesi, elektrikli ve elektronik eşya kullanımının çoğalmasıyla dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de enerji sarfiyatının hızla arttığını vurguladı.

Yaklaşık 2 yıl önce atıkların ekonomiye kazandırılmasına yönelik başlatılan proje kapsamında üniversitenin Tavşanlı Yerleşkesi'nde pilot ve mobil pelet üretim ünitesi kurduklarını anlatan Çelik, "Üniversitemizin Evliya Çelebi Yerleşkesi'nde periyodik olarak oluşan park, bahçe atıkları, biçilen çim ve lavanta atıklarını da kurduğumuz üniteyle pelet yakıtına dönüştürülerek okulumuzda ısınma amaçlı kullanıldı. Geçen yıl atıklardan yaklaşık 10 ton pelet yakıtı üretimi gerçekleştirdik." diye konuştu.

Çelik, ünitede pelet üretiminde kullanılan makineyi de geliştirdiklerini aktardı.

Projeleri kapsamında DPÜ Evliya Çelebi Yerleşkesi’nde 2023 yılı Nisan-Kasım ayları arasında yaptıkları üniversitenin 1500 dekar alanında yaklaşık 214 ton bahçesel atığın pelet yakıtına dönüştürülebilirliğinin araştırılması için çalışma yürüttüklerini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Evliya Çelebi Yerleşkesi'nin pelet yakıtına dönüştürülebilecek atık miktarını ve sürdürülebilirliğini araştırdık. 2023 yılı içerisine Ünivesitemizin yaklaşık 1500 dekarlık alanında yaptığımız çalışmada 167 ton biçilmiş çim, 36 ton orman atığı ve 10 ton yaprak olmak üzere toplamda 214 ton bitkisel atık oluştuğunu tespit ettik. Bu atıklar çevreci, yenilebilir ve kalorifik değerleri standartlara uygun yakıtlar olup enerji potansiyelleri yaklaşık 90 bin metreküplük doğal gazın enerjisine karşılık geliyor. Bu miktardaki doğal gazın Aralık 2023 tarihi itibariyle parasal değeri yaklaşık 1 milyon lira. Üretim maliyetleri çıkarıldığında ise yıllık yaklaşık 500-700 bin lira üniversiteye katkı sağlayabilecek bitkisel atık kapasitesine sahip durumdayız."

"Türkiye'de 20 milyon ton pelet yakıtına dönüştürülebilecek bitkisel atık var"

Türkiye'de yıllık üretilen pelet miktarının yaklaşık 150 bin ton olduğunu aktaran Çelik, şöyle devam etti:

"Orman Genel Müdürlüğü’nün 2022 verilerine göre biyoenerjide kullanılabilecek atık orman atıkları potansiyeli yıllık atık potansiyeli 5 milyon ton civarında olduğu tahmin ediliyor. Türkiye Bilimler Akademisi (TUBA) 2022 verilerine göre, Türkiye'nin tarımsal atık potansiyelinin yıllık 15 milyon ton olmak üzere ülkemizde toplam 20 milyon ton pelet yakıtına dönüştürülebilecek bitkisel atık bulunuyor."

Çelik konuşmasının devamında 2024 yılında geliştirecekleri bir proje ile Tavşanlı Belediyesi park bahçe atıklarının enerji kapasitesinin belirlenmesi ve yakıt olarak kullanılması konusunda bir çalışma yapacaklarını belirtti.

Son Güncelleme Tarihi: 02 Şubat 2024, Cuma