Tavşanlı Myo‘da Mor Esinti Bahçesi Açılışı, Şehit Fidanlarını İsimlendirme ve Biyoyakıt Makineleri Tanıtımı Etkinlikleri Gerçekleştirildi

10 Temmuz 2023 günü DPÜ Tavşanlı Meslek Yüksekokulu tarafından mor esinti olarak adlandırılan lavanta bahçesinin açılışı, Şehit fidanlarına isim etiketlerinin takılması, dereceye giren okul öğrencilerine hediye verilmesi ve biyoyakıt makineleri ünitesinin tanıtımı yapıldı. Programa onur konuğu olarak Kütahya Milletvekilimiz Mehmet Demir katıldılar. Tavşanlı Kaymakamı Hayrettin Baskın, Rektör Kazım Uysal, Rektör Yrd. Prof.Dr.Şahmurat Arık, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Cengiz Karagüzel, Tavşanlı Belediye Başkan Yardımcıları Furkan Dinçer ve M.Ali Akar,Tunçbilek Belediye Başkanı Mustafa Düzgün, Kuruçay Belediye Başkanı Erhan Demiray, Kütahya Teknik Bilimler MYO Müdürü Dr.Öğr.Üy.Mehmet Erdem, AK Parti İlçe Başkanı Bilal Kıyak, Kütahya Kültür Derneği Başkanı Süleyman Muslu, Tavşanlı Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Yusuf Karaduman, Sülye Cevizdere Sancak Derneği Başkanı Niyazi Peker, Kütahya Bölgesi Hayvancılık Kooperatifleri Başkanı Yusuf Çalışkan, Tavşanlı Ziraat Odası Başkanı İsmail Akpınar,  Gençlik Merkezi Müdürü Mustafa Sert, İlçe Müftüsü Mevlüt Hakan Asan, Şehitlerimizin yakınları, Gazilerimiz, diğer konuklar ve okul personelinin yoğun katıldığı törende açılış konuşmasını Okul Müdürü Prof.Dr.İsmet Çelik yaptılar.

Çelik yaptığı konuşmasında “üniversitelerin bulunduğu bölgeye bilimsel, teknolojik ve sosyal yönden önderlik yapması gereken uluslararası kurumlar olduğunu, bu misyon ile çalıştıklarını belirterek, etkinlikleri hakkında bilgi verdiler.

Rektör Prof.Dr.Kazım Uysal’da yaptığı konuşmasında DPÜ’de DPÜ’de gerçekleşen tıbbi aromatik bitkiler ve geri dönüşüm projeleri hakkında açıklamalar yaparak Tavşanlı kampüsünde yapılan projeleri takdir ettiğini belirtti ve emeği geçenlere teşekkür etti. Uysal, " Umud ediyoruz ki gelecekte bölgemiz tıbbi aromatik bitkilerle lavanta koksun, kekik koksun, ada çayı koksun, bu güzel bitkilerle dolsun ve arılar gezsin bal aksın. İnsanlar gelsinler görsünler, inşallah Kütahya ovaları hem ekonomi olsun hem sağlık olsun bu bölge bu şekli ile bu isimle anılsın." diyerek katkısı bulunan herkese teşekkür ettiler.

Onur konuğu Milletvekili Mehmet Demir lavanta bahçesi, Şehitlerimizin hatıralarına yapılan faaliyetler ve biyokütle atık geri dönüşüm projelerini tebrik ettiler. Milletvekilimiz Şehitlerimizin hatıralarının gelecek nesillere aktarılmasının önemini belirttiler ve ayrıca tarımsal faaliyetlerin önemine işaret ederek şu açıklamayı yaptılar "Bu lavanta bahçesi aslında bir başlangıç. Bunu ziraat odamızın belediyelerimizin öncülüğünde  halkımıza anlatmamız gerekiyor. Değerli ürünleri üretmek için bu projelerin yapılması gerekiyor. Kuruçay’da çilek üretimi yapıldı. İlk yıl ticari amaç gütmeksizin  yapılmış bir işlem oldu. Ama son 2 yıldır özellikle bu yıl  Kütahya’da Tavşanlı’da Türkiye’nin belki en kıymetli çileği  Kuruçay’da üretiliyor. Bu bir örnek. Bu sene zannedersem  60 dönüm civarında  çilek üretimi yapılıyor ki 5 yıl önce Tavşanlı’da çilek üretilecek deseler kimse inanmazdı. Bu 60 dönümün 160, 360 olması  ile ilgili bizde üzerimize ne düşüyorsa yapacağız. Burada İsmet Hocamı tebrik etmek isterim. Çünkü Lavanta özellikle kozmetik sanayide çok kıymetli bir ürün. Lavantanın yağı Fransa’da Marsilya denilen şehrin Marsilya olmasına sebep olan ürün. Lavanta bahçeleri ile bütün turizmi  Fransa’da kendi üzerine toplayan bir şehir. Halkımıza bunu doğru şekilde anlatabilirsek lavantanın hem endüstriyel anlamda, ekonomi anlamda nasıl faydasının olduğunu, psikolojik anlamda rahatlatıcı etkisini olduğunu, ada çayı ve kekiğin daha ileriki safhalarda Kütahya gibi bir şehirde üretilip satılabileceğini gösterme şansımız var. Dün Simav’da idik. Simav’da kestane kolonyasını ve kozmetik ürünleri belediye yapıyor. Bizlerde onlara destek olmak içi artık uluslararası markaların ürünlerini değil, kendi şehrimizin markası olan Simav kolonyasını,  Simav sabunlarını kullanıyoruz ve kullanmanızı tavsiye diyoruz. Ürünlerimize sahip çıkacağız. Böylesine bir bahçe Tavşanlıda ve Bölcek’de ki bahçe tüm Kütahya’ya örnek olsun.",

Etkinliğin devamında lavanta bahçesinin açılışı, şehit fidanlarına isim etiketlerinin takılması ile pelet yakıtı üretim ve biyodizel üretim makinelerinin tanıtımı yapıldı.

Etkinliğimize katılarak bizleri onurlandıran Sayın Milletvekilimiz Mehmet Demir ve Rektörümüz Prof.Dr.Kazım Uysal olmak üzere tüm konuklarımıza, ayrıca Tavşanlı Kampüsümüzde bu etkinliklerimize destek veren Tavşanlı Kaymakamlığımıza, Tavşanlı, Tunçbilek, Tepecik ve Kuruçay Belediyelerimize, İlçe Özel İdaremize, Karayolları Emet Şefliğimize, Orman İşletme Müdürlüğümüze Ankara’da faaliyet gösteren Kütahya Kültür Derneğimize, Yılmazlar Madencilik ve Baştaş Grup firmalarımıza, Tavşanlı Ziraat Odamıza ve DPÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğüne teşekkür ederiz.

Son Güncelleme Tarihi: 11 Temmuz 2023, Salı