Tavşanlı MYO ’da Hasat Edilen Lavantaların DPÜ Kimyasal Ürün Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezinde Yağı Çıkarıldı

Tavşanlı MYO ’da Hasat Edilen Lavantaların DPÜ Kimyasal Ürün Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezinde Yağı Çıkarıldı

DPÜ Tavşanlı Yerleşkesinde Tavşanlı MYO tarafından atıl durumdaki arazilerde yapılan çevre düzenlemeleri kapsamında oluşturulan alanlarda yetiştirilen lavantaların bir bölümünün hasadı yapıldı ve yağı çıkarıldı. 2021 Kasım ayında fide dikimleri yapılan ve kısa bir zamanda verimli bir şekilde gelişen angustifolia cinsi lavantalar yaklaşık 1.5 aydır görsel güzelliğini kampüsümüzde sunduktan sonra hasat durumuna geldiler. Ağustos ayının girmesiyle yapılan angustifolia cinsi lavantaların tohum kısımları biçildi. Tavşanlı kampüs alanında ayrıca intermedia cinsi olan lavantalar da bulunmakta olup, görsel güzelliğini sunmaya bir süre daha devam ettikten sonra hasat edilecekler.

Hasat edilen lavantalar DPÜ Merkez Kampüsünde bulunan Kimyasal Ürün Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (KİMGEM) nde kurulan yağ çıkarma tesisinde işleme alındılar. KİMGEM’de bulunan yağ çıkarma reaktörüne alınan lavanta tohumlarının yağı çıkartıldı. Yağ çıkarma prosesi sonrasında ortaya çıkan yan ürünler olarak da hidrosol ve küspe elde edilmektedir. Lavanta yağı ve yan ürünü hidrosol kozmetik sektöründe değerlendirilmektedir. Küspe ise Tavşanlı MYO da kurulan biyoyakıt makineleri ünitesinde pelet yakıtına dönüştürülecek ve yakıt olarak kullanılacaktır.

DPÜ Merkez Kampüsünde bulunan Kimyasal Ürün Geliştirme, Uygulama ve Araştırma Merkezi (KİMGEM) Müdürü Prof.Dr.Cengiz Yenikaya DPÜ BAP ÖNAP projesi desteği ile oluşturulan tesis ile tıbbi aromatik bitkilerin yağlarının çıkarılacağını ve ilk yağ çıkarma üretimlerinin Tavşanlı MYO tarafından yetiştirilen lavantalar ile gerçekleştirilerek tesisin hizmete alındığı belirtti. Prof.Dr.Yenikaya ayrıca merkezlerinde yapılacak araştırma çalışmaları ile ürettikleri yağların ileri düzeyde ayrıştırma işlemini yaparak ilaç olarak kullanılacak molekülleri elde etmek istediklerini belirtti.

Tavşanlı MYO Müdürü Prof.Dr.İsmet Çelik ise yaptığı açıklamada bu tür bir tesisin DPÜ merkez kampüsünde olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti belirterek başarılı şekilde elde edilen lavanta yağı çıkarma işlemi sonrası Prof.Dr.Cengiz Yenikaya’ya teşekkürlerini ifade etti.

Son Güncelleme Tarihi: 03 Ağustos 2023, Perşembe