Meslek Yüksekokulumuzda Geliştirilen Proje ile Kampüs Bahçe Atıkları ve Orman Atıkları Pelet Yakıtına Dönüştürülüyor

Meslek Yüksekokulumuzda tesis edilen BİYOYAKIT MAKİNELERİ ÜNİTESİ ile kampüs bahçe atıklarının yanısıra orman atıkları da pelet yakıtına dönüştürülmeye başlandı. Konu ile ilgili Tavşanlı MYO'da yapılan çalışmalar hakkında MYO Müdürü Prof.Dr.İsmet ÇELİK konuşmasında aşağıdaki açıklamalarda bulundu:

Artan insan nüfusu ve ihtiyaçları doğrultusunda enerji tüketimi de artmaktadır. Dünyada mevcut fosil kaynakli yakıt rezervlerinin giderek azalması ve çevresel olumsuz etkileri nedeniyle alternatif enerji kaynakları konusunda araştırmalar, bu teknolojilerin geliştirilmesi ve yaygınlaşması büyük önem arz etmektedir. Güneş, rüzgar, jeotermal, dalga gibi alternatif enerji kaynaklarının yanısıra biyokutle kaynaklarından pelet elde edilmesi ve kullanılması da giderek yaygınlaşmaktadır. Biyokütleden elde edilen yakıtlar çevreci olup aynı zamanda SÜRDÜLEBİLİR enerji kaynaklarıdır. Çünkü dünyada doğal olarak belirli periyotlarla sürekli kendilerini yinelerler.

Meslek Yüksekokulumuzda gerçekleştirilen proje çalışmasında BİYOYAKIT MAKİNELERİ ÜNİTESİ, DPÜ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ'nün alt yapı imkanlarından da yararlanılarak kurulmuş ve  DPÜ Tavşanlı Yerleşkesi'nde oluşan bitkisel atıkların değerlendirilmesi için çalışmalar başlatılmıştır. Projede sürecinde kampüste yıllık olarak budanan ağaçlar, biçilen çimler, dökülen yapraklar gibi her türlü bitkisel olarak oluşan biyokütle atıkları önce öğütülmekte ve nem oranı ayarlanıdkatn sonra pelet yakıtına dönüştürülmektedirler.

Proje kapsamında aynı zamanda Tavşanlı Orman İşletme Müdürlüğü ile yapılan işbirliği çalışması ile orman depolarında tohumları alınan çam ağacı kozalaklarının da pelet yakıtına dönüştürülmesi için çalışma başlatılmıştır. Çam kozalakları, kampüste toplanan yaprak, biçilmiş çimler ve her türlü bahçe atığı ile harmanlarak pelet yakıtına dönüştürülmektedir.

Orman atıklarının değerlendirilmesinde desteklerini veren Tavşanlı Orman İşletme Müdürü Sayın Serdar AKSU'ya ve yoğun bir gayret ile pelet makinelerinin işletilmesinde emek veren okul personellerimiz Mustafa OLGUN, Bayram KOYULMUŞ ve Halil ŞAVKLI'ya teşekkür ederim.

Son Güncelleme Tarihi: 25 Eylül 2022, Pazar